een merk van Hitma B.V.

Stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet (speciaal) onderwijs in Rotterdam. In totaal komt dat neer op 68 scholen (zo’n 130 gebouwen), waar 4.500 medewerkers direct of indirect het onderwijs verzorgen voor 30.000 leerlingen. “Ik was op zoek naar betaalbare en betrouwbare CO2-sensoren waarmee ik BOOR-breed zou kunnen meten,” vertelt Remco Verheij, Bestuurs- & Beleidsconsulent op de afdeling Huisvesting & Inkoop. “Daarbij was niet alleen de aanschafprijs van belang, maar wilde ik ook de exploitatiekosten zo laag mogelijk houden.”


Te veel CO2

Een collega van Remco die werkt bij de RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs) was al in contact gekomen met ATAL vanwege een te hoog oplopende CO2-concentratie in één van hun gebouwen. Remco: “We zijn samen aan de slag gegaan en toen ik doorhad hoe het ATAL systeem werkte, werd ik daar heel vrolijk van! De AirZenZ-01-sensoren werken allemaal standalone, dus je hebt geen kostenverhogende simkaarten en data-abonnementen nodig. Het maakt niet uit waar je ze neerlegt. Je hoeft ze niet aan te melden. Ze werken gewoon waar en wanneer je dat wilt.”

Controle van het GBS

Remco en zijn collega plaatsten de sensoren in het betreffende gebouw en wisten zo een aantal problemen met het gebouwbeheerssysteem (GBS) te achterhalen. Remco: “Dankzij de data die de sensoren doorgaven via OnlineSensor, de cloudportal van ATAL, konden we fouten in de software van het GBS opsporen. Op basis van die ervaring heb ik nu ook één van de BOOR-scholen volledig voorzien van AirZenZ-01-sensoren. We meten in elk lokaal het CO2-gehalte en de temperatuur. Op deze manier kunnen we controleren of de ventilatie en de verwarming wel doen wat ze moeten doen. Ik ben zo tevreden over de werking van de sensoren in combinatie met OnlineSensor dat ik binnenkort nog twee gebouwen met deze sensoren ga uitrusten.”

Kosten besparen

Stichting BOOR zet de sensoren in met drie verschillende doelen. “Klopt,” beaamt Remco. “We gebruiken de sensoren bijvoorbeeld om bestaande gebouw-beheerssystemen te controleren. Door efficiënt om te gaan met ventilatie en verwarming kun je zorgen voor een comfortabel binnenklimaat en tegelijkertijd een heleboel kosten besparen. We gebruiken de sensoren daarnaast om waarden live te monitoren zodat we direct kunnen ingrijpen wanneer het CO2-gehalte in een bepaalde ruimte de ingestelde waarden overschrijdt. Tot slot wil ik de sensoren inzetten om in kaart te brengen waarin we precies moeten investeren per gebouw om een zo optimaal mogelijk binnenklimaat te kunnen garanderen.”

Doelgericht investeren

“Dankzij de oplossingen van ATAL kunnen we veel doelgerichter investeren. Als we meten dat het in 80% van de lokalen prima gesteld is met de CO2 en de temperatuur, is het zonde om de complete installatie aan te passen. Dan kun je ook toe met een veel kleinere investering waarmee je precies die lokalen aanpakt waar zich de problemen voordoen. Het klinkt misschien cliché, maar ik blijf het zeggen: meten = weten. Door de sensoren van ATAL in te zetten kunnen we het binnenklimaat verbeteren en een heleboel onnodige kosten voorkomen.”