een merk van Hitma B.V.

Het bouwen en renoveren van onderwijslocaties op Bonaire valt onder de verantwoordelijkheid van de stichting Fundashon Propiedat Inmobil Boneiru (FPIB). Het is onze taak om het geld vanuit de ministeries van OCW, VWS en SZW zo goed mogelijk te besteden, aldus Kris Kats, projectleider bij FPIB. We hebben begin 2020 het stokje overgenomen van het Rijksvastgoedbedrijf, dat voorheen het management van de nieuwbouw- en renovatieprojecten verzorgde. Door onze lokale aanwezigheid kunnen we een stuk efficiënter werken. We kennen de aannemers en zijn op de hoogte van de klimatologische omstandigheden, die niet te vergelijken zijn met de omstandigheden in Nederland.”.


Luchtkwaliteit in scholen

Op Bonaire heb je te maken met andere uitdagingen dan in Nederland, vervolgt Kris. Hoe krijg je hier een gebouw voldoende gekoeld en tegelijkertijd goed geventileerd? Zet je een raam open om te ventileren, dan rijst de temperatuur de pan uit. Houd je ramen en deuren gesloten, dan krijg je problemen met het CO2-niveau.” Mede door de uitbraak van COVID-19 groeide de belangstelling vanuit de Nederlandse overheid voor de kwaliteit van het binnenklimaat op scholen. Het bleek al heel snel dat meer dan 80% van de scholen niet kon voldoen aan de gestelde eisen, beaamt Kris. Dat signaal vanuit Nederland werkte versterkend, dus wilden we ook hier de luchtkwaliteit in de klaslokalen gaan monitoren.

ATAL is een kundige en betrouwbare partner

Tijdens zijn zoektocht naar mobiele dataloggers waarmee je online de temperatuur, de relatieve vochtigheid en het CO2-gehalte in een ruimte kunt meten, kwam Kris onder andere terecht op de website van ATAL. Ik heb in eerste instantie drie bedrijven aangeschreven, waaronder ATAL, licht Kris zijn keuze toe. ATAL reageerde het snelst, gaf me zonder omhaal antwoord op mijn vraag en ik kreeg vrij snel een accountmanager aan de telefoon die affiniteit bleek te hebben met het Caribisch gebied. Bovendien doet ATAL veel werk voor het RIVM. Het is gewoon een kundige en betrouwbare partner.

AWP-TRCP-wifi-datalogger

ATAL adviseerde de AWP-TRCP-wifi-datalogger. Deze datalogger meet temperatuur, dauwpunt, relatieve vochtigheid, CO2 en atmosferische druk. Wat we willen weten is de kwaliteit van het huidige binnenklimaat en hoe dat zich verhoudt tot de aanwezige koelinstallatie en de eventueel al bestaande ventilatie, vervolgt Kris. We hebben inmiddels één school gemonitord. Het CO2 -niveau kwam daar geregeld boven de 2.500 ppm. Een erg hoog cijfer dat betekent dat er weinig tot geen verversing plaatsvindt.

Alle scholen doormeten

Het is nu zaak om alle bestaande scholen door te meten en te bekijken met welke middelen we het gezondste binnenklimaat kunnen realiseren. Die uitdaging gaan we samen met de apparatuur van ATAL aan. De AWP-TRCP-wifi-datalogger is op afstand te monitoren en de real-time gegevens worden opgeslagen in OnlineSensor, het cloudportal van ATAL. OnlineSensor is perfect voor langere termijnanalyses, maar ook voor directe visualisatie, alarmering per e-mail of rapportage. Gaan de CO2 -waarden in mijn eigen kantoor door het dak, dan kan ik zelfs vanuit een ligstoel op het strand de gegevens raadplegen!