Slimme meetoplossingen

Voor advies bel +31(0)299 630 610 of mail info@atal.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

ATAL-sensoren als waardevol onderdeel van legionellabeheersplan van De Zorgcirkel

De Zorgcirkel


De Zorgcirkel is specialist in ouderenzorg, -behandeling en -revalidatie en biedt met ruim 4000 medewerkers en 1400 vrijwilligers persoonsgerichte zorg aan meer dan 7500 cliënten thuis en daarnaast op 27 Zorgcirkellocaties in Zaanstreek-Waterland, Purmerend, Edam-Volendam, Alkmaar en Heiloo-Egmond en omstreken. 
 
Zorgcirkel ging direct na de legionellaramp in Bovenkarspel (1999( aan de slag met het optuigen van een gedegen legionellabeheersysteem en nam legionellabeheerder Omegam in de arm. Omegam adviseerde sensoren van ATAL aan te schaffen om de watertemperatuur mee te monitoren. Op basis van de risicoanalyse bepaalt Omegam op welke locaties de watertemperatuur moet worden gemeten. Op die punten plaatsen we de sensoren van ATAL. Die gegevens worden verzameld in OnlineSensor, een overzichtelijk en inzichtelijk onlinesysteem van ATAL en zijn continu door de Zorgcirkel en door Omegam te raadplegen.
 
Altijd up-to-date
Omegam biedt zo samen met ATAL een Digitaal Beheersplan en Logboek Legionella aan met een groot aantal voordelen. “Klopt,” beaamt Rogier Kop, Technisch Beheerder afdeling Vastgoed en Nieuw Wonen. “Bij gemeten afwijkingen of overschrijdingen wordt bijvoorbeeld automatisch een melding verzonden en eventueel een vervolgactie gevraagd.Dankzij deze opzet kunnen we alle gegevens op een betrouwbare en transparante manier registreren en communiceren. We zijn op elk moment vanaf elke locatie in staat om de meest recente meetgegevens te  raadplegen en op te leveren indien een wet- of regelgevende instantie daarom vraagt.”
 
Overschrijdingen in de kiem smoren
“Zodra wij een overschrijding gemeld krijgen, gaat Omegam direct voor ons aan de slag,” vervolgt Rogier. “Dat begint met het onderzoeken van het water in de directe omgeving van de overschrijding. Is er sprake van een legionellabesmetting, dan zorgt Omegam ervoor dat die in de  kiem gesmoord wordt. Binnen de Zorgcirkel heeft sinds de invoering van het legionellapreventieplan geen enkele medewerker, cliënt of bezoeker een legionellabesmetting opgelopen en dat is voor een groot deel te danken  aan de sensoren van ATAL!”
 
De volgende producten zijn gebruikt in deze case:
 
Universeel monitoringssysteem geschikt voor aansluiting van onder andere 16 temperatuur sensoren. De meetdata wordt via het ethernet netwerk naar OnlineSensor gepusht. 
ALR-UNI-01
1-kanaals temperatuurmeter, draadloos en batterij gevoed, geschikt voor metingen aan (koude en warme) waterleidingen via oppervlakte sensor. De meetdata wordt 1x per 10 minuten verstuurd via het landelijk dekkende LoRa netwerk. 
 
Download hier de referentie.