Slimme meetoplossingen

Voor advies bel +31(0)299 630 610 of mail info@atal.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

ATAL-sensoren brengen binnenluchtkwaliteit Zorgcirkellocaties in kaart

De Zorgcirkel


De Zorgcirkel is specialist in ouderenzorg, -behandeling en -revalidatie en biedt met ruim 4000 medewerkers en 1400 vrijwilligers persoonsgerichte zorg aan meer dan 7500 cliënten. Dit gebeurt bij voorkeur bij de cliënten thuis en daarnaast op de 27 Zorgcirkellocaties in Zaanstreek-Waterland, Purmerend, Edam-Volendam, Alkmaar en Heiloo-Egmond en omstreken. 
 
In 2020 stelde het Bestuur de vraag hoe het er eigenlijk voorstond met de kwaliteit van de binnenlucht. Met 27 Zorgcirkellocaties die verschillen in afmeting, bouwjaar, functie en ga zo maar door is daar geen eenduidig antwoord op te geven. De Zorgcirkel realiseerde zich dat ze om de binnenluchtkwaliteit goed in kaart te kunnen brengen, de binnenluchtkwaliteit moesten kunnen meten. Daarom namen ze contact op met ATAL.
 
De Zorgcirkel kiest voor A-merken
De keuze voor ATAL was snel gemaakt, omdat de organisatie al goede ervaringen had opgedaan met het bedrijf. “Onze samenwerking met ATAL gaat meer dan twintig jaar terug,” beaamt Rogier Kop, Technisch Beheerder afdeling Vastgoed en Nieuw Wonen. “We werken sinds 2000
met sensoren van ATAL die de watertemperatuur meten vanwege ons legionellabeheersplan. Bij de Zorgcirkel kiezen we zonder uitzondering voor A-merken en A- leveranciers. Dat doen we, omdat we willen bouwen aan bestendige en duurzame relaties met onze cliënten, onze
medewerkers, onze partners én onze leveranciers.”
 
Direct ingrijpen bij een overschrijding
ATAL leverde 400 sensoren die het CO2-gehalte, de luchtvochtigheid en de temperatuur meten in verschillende ruimtes. “We hebben de sensoren geplaatst in veelgebruikte behandelkamers, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes,” licht Rogier toe. “Wanneer de ingestelde grenswaarden overschreden worden, krijgen we automatisch een seintje. Op basis van zo’n melding, kunnen we direct ingrijpen door de ruimte te ventileren of door het luchtbehandelingssysteem anders in te regelen.”
 
Anticiperen op onderhoud
De Zorgcirkel werkt met een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) en gebruikt de meetgegevens als input voor het opstellen hiervan. Blijkt uit de data van OnlineSensor, het onlinesysteem van ATAL, bijvoorbeeld dat er iets mankeert aan een luchtbehandelingssysteem op een bepaalde locatie, dan haalt de Zorgcirkel dat onderhoud naar voren.
 
Kwaliteitswinst dankzij kwantificatie
De meetgegevens laten nu al zien dat er door uitgekiendere ventilatie in de oudere gebouwen enorme kwaliteitswinsten te behalen zijn als het gaat om de binnenlucht. Omdat de Zorgcirkel dit dankzij OnlineSensor weten te kwantifi ceren, is het eenvoudige om een sluitende  businesscase op te stellen.
 
Belangrijke inzichten en acties
“We zijn nu natuurlijk nog maar een kleine anderhalf jaar bezig,” rond Rogier zijn verhaal af, “maar de data die we verzamelen, resulteren nu al in belangrijke inzichten en acties. We anticiperen dankzij de gegevens bijvoorbeeld veel beter op de capaciteit van onze verschillende ruimtes. Door de maximale bezettingsgraad aan te passen, weten we het overschrijden van grenswaardes te voorkomen. Dit resulteert in een betere binnenluchtkwaliteit en daarmee in betere vergader-, behandel- en verblijfsomstandigheden voor onze cliënten, onze medewerkers en onze bezoekers!”
 
De volgende producten zijn gebruikt in deze case:
 
Online datalogger met interne senzoren voor meting van temperatuur, RV, atmosferiche druk. 
Online meetplatform: 24/7 belangrijke binnenklimaat parameters op afstand monitoren en managen.