Slimme meetoplossingen

Voor advies bel +31(0)299 630 610 of mail info@atal.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Met ATAL-sensoren is AZ Delta klaar voor de modulaire toekomst!

Rijpermuseum

In juni 2020 opende de nieuwe campus voor acute en hoogtechnologische zorg van het algemeen ziekenhuis Delta in Rumbeke zijn deuren. Het pand beslaat een oppervlakte van 116.000 vierkante meter en telt 725 erkende bedden. De nieuwe campus is modulair opgezet om eventuele toekomstige aanpassingen eenvoudig te kunnen faciliteren. Diezelfde flexibiliteit en toekomstbestendigheid waren voor Steven Degryse, projectingenieur bij AZ Delta, van belang bij het aanschaffen van ethernetsensoren voor de koel- en vrieskasten voor de acute en hoogtechnologische zorgcampus.

Hoge eisen
“Klopt,” beaamt Steven. “Intern verhuizen we onze koel- en vrieskasten met regelmaat. Omdat we in de nieuwbouw beschikking zouden krijgen over een goed ethernetnetwerk, gingen we op zoek naar ethernetsensoren. Als campus voor acute en hoogtechnologische zorg zijn we gehouden aan strikte wet- en regelgeving omtrent het bewaren van voeding, reagentia, biologische monsters, geneesmiddelen en vaccins. De ethernetsensoren moeten daarom geijkt en gekalibreerd kunnen worden om bijvoorbeeld te kunnen voldoen aan HACCP-regelgeving, de Europese Pharmaregels en de uitgebreide wet- en regelgeving omtrent biobanken. Bovendien is het daarbij van belang dat we op elk moment alle meetgegevens in overzichtelijke rapporten kunnen opvragen én moeten er uiteraard pushmeldingen gegenereerd worden wanneer een temperatuur afwijkt van de ingestelde norm.””
 
Aanzienlijke meerwaarde
Uit Stevens marktonderzoek bleek dat er maar weinig partijen bestonden die aan deze hoge eisen konden voldoen. “Gelukkig had onze aannemer ATAL-sensoren voorgesteld voor een aantal andere toepassingen,” aldus Steven. “We stuurden onze aanvraag derhalve ook naar ATAL en kregen snel een uitgebreid antwoord. Hieruit bleek dat de sensoren van ATAL aan alle gevraagde criteria voldeden en het best toepasbaar waren in onze specifieke situatie. Onze laboratoria moeten de sensoren namelijk zelf kunnen ijken en dat was bij de andere partijen eenvoudigweg niet mogelijk. Wij zochten echt een open-source-toepassing die via modbus-TCP zou kunnen communiceren met ons gebouwbeheersysteem van Schneider Electric. Mede daarom kwamen we bij ATAL uit.”
 
Boven verwachting
ATAL beloofde niets te veel. “We kregen ruim op tijd precies de ethernetsensoren die we nodig hadden,” verklaart Steven. “We kregen zelfs meer dan waar we om vroegen! Toen een deel van onze meetgegevens verloren ging vanwege een interne systeemstoring, bleek dat we die gegevens opnieuw uit de ATALsensoren konden halen omdat ze over een intern geheugen beschikken. Om er helemaal zeker van te zijn dat we echt nooit data kwijt kunnen raken, hebben we ervoor gezorgd dat de sensoren naast de standaard power-overethernet ook beschikken over een adapter. Op die manier komen de sensoren nooit zonder stroom te zitten en zijn wij continu in staat de juiste gegevens te verzamelen en te rapporteren.”

Toekomstbestendige samenwerking
Steven is zeer tevreden over de samenwerking met ATAL en de prestaties van de sensoren. “We gaan de andere campussen van ons ziekenhuis ook uitrusten met ATAL-ethernetsensoren,” bevestigt hij. “We voldoen aan alle vigerende wet- en regelgeving; we kunnen de sensoren zelf ijken; de ethernetsensoren communiceren moeiteloos met ons gebouwbeheersysteem; we weten zeker dat we nooit data verliezen én de sensoren zijn heel eenvoudig te verplaatsen. Met deze sensoren is AZ Delta klaar voor de modulaire toekomst!”
 
De volgende producten zijn gebruikt in deze case:
 
Voor temperatuur monitoring in koel- en vrieskasten. Diverse sensoren met een kabellengte tot 10 meter en een bereik van -50 tot +125°C. Voorzien van 3 jaar garantie en 1 punts kalibratiecertificaat. 
 
Ruimte monitoring van temperatuur d.m.v. device met interne sensor, display en power over ethernet (POE) voeding. Voorzien van 3 jaar garantie en 1 punts kalibratiecertificaat. 
 
Ruimte monitoring van temperatuur en luchtvochtigheid d.m.v. device met interne sensoren, display en power over ethernet (POE) voeding. Voorzien van 3 jaar garantie en 1 punts kalibratiecertificaat.